RIG testar WBN

RIG testar ny teknik - WBV - Whole Body Vibration


Under vecka 43 har vi på RIG testat en specialmadrass från företaget NEUROSONIC. Det handlar om sensorisk vävnadsstimulering med lågfrekvent vibration som i litteraturen kallas för WBN – Whole Body Vibration. Madrassen överför vibrationer till kroppen. Detta påverkar det det autonoma nervsystemet och vi skall då kunna fokusera på avkoppling, återhämtning (parasympatiska nervsystemet) eller en aktivering av kroppen (sympatiska nervsystemet).

 

Eleverna som testar detta har avslutat sin fotbollssäsong (SM-slutspel) samt landslagsspel (Nordiska Mästerskapen). Vi har använt madrassen primärt för återhämtning. I denna lilla pool av försökspersoner har testet slagit väl ut. Från vänster till höger ser vi Theo Melin Öhrström, Alexander Pellikka, Nick Heidarian samt Caesar Winsnes

Caesar Winsnes – linebacker

”Jag använde återhämtnings funktionen på madrassen och kände mig betydligt mer utvilad efter användningen. Jag sov också bättre på nätterna efter jag använt madrassen. Jag kände mig mer utvilad när jag vaknade och mådde bättre i kroppen.”

 

Nick Heidarian – Defensiv back

”Min erfarenhet av WBV var att jag slappnade av snabbt vilket fick mig att somna enklare. Vaknade upp med ett bra humör och kände mig redo att fortsätta min dag.”

 

Andreas Ehrenreich – lärare RIG

"Jag har testat madrassen tre dagar i rad, eftersom jag mäter min sömn med en Oura ring så kan jag se min HRV (Heart Rate Variability) och puls. Min HRV ökade (positivt) och min puls sänkes (positivt). Givetvis finns flera förklaringsmodeller för varför, men 45 som lägsta puls sker nästan uteslutande under semestern för min del.

Dag 1            Puls: 51        HRV: 36ms

Dag 2            Puls: 47        HRV: 42ms

Dag 3            Puls: 45        HRV: 44ms!


Alexander "Pekka" Pellikka - Offensiv linjeman

"Madrass var en oerhörd hjälp att sova och komma till ro. Det kändes även bra dagen efter när jag vaknade upp och kände mig fräsch för att träna och utföra andra aktiviteter. Rekommenderar den starkt till andra som vill ha ett alternativ till återhämtning."


Theo Melin Öhrström - tight end

"Jag kände mig fräsch och avslappnad i kroppen efter att jag hade testat madrassen. Den hjälpte att koppla av snabbt."

 

"För att förstå VARFÖR vi på RIG valt att testa denna produkt så kommer här en kort genomgång av det autonoma nervsystemet:

 

Vi har två delar i det autonoma nervsystemet. Det sympatiska och det parasympatiska. De har olika roller. Enkelt förklarat är det sympatiska den delen som jobbar för vår överlevnad. Under lång tid jagade människan för att få föda och ibland blev vi jagade. Den sympatiska delen utvecklades för att vi då behövde ha tillräckligt med energi frigjort i kroppen,  ökad fokusering för att kunna fatta kloka beslut snabbt så vi kunde klara oss ur farliga situationer.

Den sympatiska delen av nervsystemet aktiveras i stressande situationer (psykisk och/eller fysisk stress), Det brukar kallas för ”fly eller fäkta”. En mycket bra egenskap när behövde optimera kroppen för att ta oss undan en fara tex. ett lejon (fly) eller jaga bort en fiende (fäkta)

 

Kroppen aktiverar det sympatiska nervsystemet för att:

 • Omfördela blodet bort från matspjälkningssystemet (fokus på arbetande muskler och hjärna). Näring är bra, men när det handlar om överlevnad så omprioriterar kroppen.
 • Omfördela blodet bort från huden (vi ”kallsvettas”) – samma orsak som ovan
 • Vi vidgar pupillerna (kunna ta in mer intryck)
 • Kroppen höjer hjärtats slagfrekvens och höjer blodtrycket för att skicka ut mer blod där den behövs.
 • Kroppen ökar utsöndringen av glukagon (ett blodsockerreglerande peptidhormon) för att öka blodsockerhalten i blodet.
 • Kroppen minskar utsöndringen av insulin så att kroppens energireserver frigörs (bl a stiger blodsockret så att hjärnan och kroppen snabbt kan få energi.

 

Problemet i dagens samhälle är att vi nu skapar stress av helt andra orsaker än tidigare, men vår fysiologiska respons är densamma. Ökad arbetsbelastning (skola/arbete), fysiologiskt stress (mycket träning), ökad exponering till blått ljus (skärmar) är några exempel. Många magåkommor som magkatarr orsakas ofta av stress (hjärnan tänker överlevnad – varför matsmältningen inte prioriteras).

 

Enkelt kan man säga att det parasympatiska nervsystemet aktiveras när kroppen är i vila och inte utsätts för stress.

 

En aktivering av det parasympatiska nervsystemet innebär att:

 • Hjärtverksamheten minskar – din puls går ned
 • Blodtrycket sjunker
 • Nivån av stresshormoner sjunker och utsöndringen av oxytocin (kroppens må bra hormon) ökar.
 • Matspjälkningen stimuleras
 • Här återhämtar sig kroppen och läkeprocesser ökas.

 

  

Neurosonic menar på att madrassen (denna teknologi finns i flertalet olika möbler som divaner, fåtöljer etc) bl a ger:

Stresslindring                   

”Vår teknik styr människokroppen och sinnet mekaniskt till ett meditationsliknande tillstånd som behandlar och förhindrar stressrelaterade symptom.”

 

Djupare sömn                  

”Lågfrekvent vibration har en lugnande effekt på kroppen… stresshormoner minskar och sömnmekanismer återställs. Nattuppvaknanden minskar och sömnen blir mer fridfull och återhämtande.”

 

Efter en veckas test så är eleverna positiva och vi fortsätter ett tag till. Kan denna produkt öka återhämtningen, elevernas välmående och därmed deras akademiska och idrottsliga framgång så är vi klart positiva. Hitintills pekar resultaten i den riktningen.

 

Än ni mer intresserade av Neurosonic så kan ni läsa om dem och deras produkter på deras hemsida, https://www.neurosonic.se/

Det går också bra att ringa på +46 70 319 30 71 eller skicka ett mail. Be att få prata med Miika och hälsa gärna från RIG Amerikansk fotboll

 

Det finns en del forskning, men mer behövs på denna typ av teknik. Här är en som vi är från 12 oktober detta år, hämtad från Journal of Orthopaedic Surgery and Research

RIG - Amerikansk fotboll

Besöksadress: Björkgatan 8, Uppsala

www.rigfootball.com