RIG vs Pôle Revolution

RIG spelar match mot Pôle Revolution

Match för RIG mot Franska motsvarigheten

Alla bilder tagna av Björn Nordgren


Den 27 april 2019 spelades en historisk match i Franska Amiens.


Det blev en spännande match för RIG Tigers. Slutresultatet kunde till slut skrivas 15-13 efter ett avslut som hade det mesta.

 

Lång dag

Matchdagen började tidigt på lördag morgon med ett ”roll call” för alla elever 02:30 på

Facebook. Bussen till Arlanda flygplats avgick 03:15. Vi var äntligen på väg!

 

Pga flygstrejken på SAS var det lite kaos på Arlanda och det gick rykten om att flyget

var överbokat. En viss oro spred sig bland alla men efter en lyckad incheckning kunde

vi andas ut. 06:00 lyfte planet och 06:05 sov de flesta av elever. Efter landning i Paris

08:45 gick det förvånansvärt smidigt att få väskor och nervositeten hos eleverna började

sakta men säkert trappas upp. 90 minuters bussfärd senare anlände vi i Amiens. När vi

kliver av bussen är det 2 timmar och 15 minuter till matchstart. Det blev en snabb lunch i

omklädningsrummet innan det blev dags för ombyte sista förberedelserna inför matchen.

 

Historisk match

Då detta var den första matchen i RIG´s historia så märktes en viss nervositet. Den ökade

något när våra elever tittade över på den franska sidan där 46 ombytta spelare värmde

upp, själva var vi 26 ombytta.

 

Vädret för dagen var ca 11 grader varmt där det skiftade mellan sol och vindstilla till regn

och stormbyar. Som tur var blev det bara korta regnskurar men blåsten var en aning oroande då den offensiva game planen bestod av en hel del passningar. Fransmännen spelar ett springdominerat anfall som inte direkt påverkas av väder och vind.

 

Pôle Revolution har redan hunnit med att spela flera matcher och gått vinnande ur alla utom en. Det är ett riktigt bra lag som ställer upp mot RIG Tigers. Man har vunnit mot tyska och engelska lag som är i topp i Europa. Det franska laget består av ca 60 spelare och har 8 anställda coacher. Staben är även med i deras juniorlandslag, precis som många av deras spelare. Spelsystemen är samma som landslaget så inför EM i sommar med JLL finns det en möjlighet att träna lite extra på vad som kommer.

 

Matchen

Matchen börjar i en mindre orkan med regn från sidan och det är båda lagens defense som sätter tonen, tre och ut för båda anfallen. Efter en mycket lyckad punt från fransmännen får RIG börja med bollen på egen 3 yard linje. På följande springspel bröt #60 på DL igenom den offensiva linjen och tacklade Saba Jarwalli i end zone för en safety, 2-0 till Pôle Revolution.

 

RIG defense spelade väldigt bra och stängde ned ett mycket väloljat franskt offense gång på gång. Det var otroligt att se alla unga spelare kliva upp och spela sitt livs fotboll under dessa premisser. Frustrationen var påtaglig hos fransmännen som fått sig en tuffare match än väntat. Nervositeten hos spelarna på RIGs defense var som bortblåst vilket resulterade i bara fyra first downs under första halvleken och endast 49 yards totalt offense. Man lyckades även stoppa fransmännen på en fjärde down när quarterbacken försökte smyga runt efter en playaction fake.

 

RIG offense såg väldigt skakigt ut under första halvleken vilket märktes på produktionen. Det franska försvaret var riktigt bra och satte totalstopp för springspelet. Den defensiva boxen totaldominerade och orsakade massor med oreda. Totalt -10 yards för halvleken, man gav upp en safety, kastade två interceptions och tappade en fumble. Det var en nattsvart halvlek där ingenting gick rätt. Missade blockar, bollar som studsar ur händerna på wide receivers till defensiva backar. Trots allt detta och tack vare ett storspelade defense stod det endast 2-0 till Pôle Revolution i halvtid.

 

Det var ett väldigt upprört franskt lag som gick in i omklädningsrummet för att göra justeringar till andra halvan. Det var ett mycket tuffare defense dom mötte än väntat.

 

Fokus för offense under halvtidsvilan låg på att räta ut lite frågetecken och våga tro på att man kunde prestera. Det var små misstag på nästan varje spel som hade satt stopp för framgången. Kunde vi rätta till ett par saker och få ”stolpe in” istället för ”stolpe ut” skulle vi kunna slå dom.

 

Andra halvlek

Den andra halvleken började med ett stort spel av Alexander Nordgren som med en stenhård tackling fick loss bollen och Filip Hörnell kunde sno åt sig bollen. Tyvärr kunde inte offense uttnyttja tillfället och en punt gav tillbaka bollen till Pôle Revolution. Fransmännen hade inte legat på latsidan i halvlek utan deras justeringar märktes ganska tidigt. Dom flyttade på bollen bra men RIG Tigers defense klev upp med ett stopp när det behövdes.

 

RIG offense kom nu ut och producerade bra med yards på marken för första gången vilket resulterade i en bra drive men inga poäng. Pôle Revolutions offense kom in igen och man började förflytta bollen lite effektivare vilket resulterade i ett springspel för matchens första TD, med en missad extrapoäng var ställningen 8-0 och slut på tredje kvarten.

 

Offense börjar sakta men säkert hitta lite flyt och lyckas så när få fram en passning för first down. Men tvingas punta iväg bollen. Fransmännen svarade direkt och lyckades med en riktigt snygg passning för TD på en play action, och med ett lyckat extrapoäng var ställningen 15-0.

 

Defense började få det kämpigt och det märktes att det saknades avbytare att rotera med. Det är en otroligt tapper skara försvarare som flyger till bollen och gör spel överallt. Man bara vägrar vika ned sig. Men nu det verkar som om offense vaknar till liv och börjar göra lite spel. En lång bra drive resulterar i en passning från Joel Isacson till Johan Hallberg för RIG Tigers första historiska TD, och med en lyckad extrapoäng står det nu 15-7.

 

Med strax under fyra minuter kvar av matchen börjar det bli ont om tid. Defense behöver kliva upp och få stopp på det franska anfallet. Defense storspelar och sätter tvärstopp, och med kallade time outs stoppas klockan för att ge offense en möjlighet till en ny drive. På tredje down tacklar Alexander Nordgren den franska runningbacken för -9 yards, och med ytterligare en time out finns det chans för offense.

 

En dålig punt av en väldigt nervös fransk spelare ger offense bollen på egen 42 yard linje. Spelet som är kallat är en dubbel pass, ett trickspel. Joel Isacson kastar bollen till Johan Hallgren som i sin tur kastar bollen vidare till en helt ensam Axel Alenius som springer in en TD, 15-13. Nu är det nervöst på bägge sidlinjer och RIG väljer att gå för två för att jämna ut matchen.

 

Ytterligare en gång passar Joel till Hallgren som grundlurar en fransk försvarare och sätter fart mot pylonen i
end zone. Precis innan goal line kastar han sig och sträcker fram bollen samtidigt som han blir tacklad.
Domaren dömer att Johan tappar bollen precis innan han bryter goal line vilket resulterar i ett misslyckat
tvåpoängsförsök, fortfarande 15-13.

 

Med två minuter kvar av matchen sätter RIG Tigers upp för en onside kick i hopp om att få tillbaka bollen.
Joel Isacson sparkar bollen, som studsar ur händerna på den franska spelaren och RIG tar tillbaka den!
Men det är offside på en RIG-spelare så sparken går om.

 

Joel sätter upp igen, och efter att bollen blåst omkull ett par gånger får en spelare hålla i den, sparkar till samma spelare igen. Samma franska spelare tappar bollen igen och RIG tar tillbaka bollen IGEN!

 

Nu verkar det dock som att all energi gick ur offense som inte lyckas få till några spel. Och på fjärde down tappar man passningen och tvingas ge tillbaka bollen till Pôle Revolution som kan springa ut klockan och matchen tar slut.

 

Det blev en väldigt lyckad tillställning där RIGs defense visade att man kan spela fotboll på högsta europanivå. Flertalet spelare utmärkte sig väl och de franska coacherna var väldigt imponerade. På offense märktes det att det var första matchen och det klickade inte riktigt. Små misstag fällde stora spel men på ett individuellt plan hade offense bättre spelare än fransmännen. Med ytterligare någon match innanför västen hade det sett väldigt annorlunda ut.

 

Det är otroligt kul att se hur bra det går att spela trots sämre förutsättningar med resor, matcherfarenhet och få spelare. Framtiden ser ljus ut om vi kan bygga vidare på det här.

 

Hemfärd

Efter matchen umgicks man lite med de franska spelarna, åt ett post game snack och gjorde sig redo för hemfärd. Det var många tårar från årets elever i åk 3, våra seniors som gjorde sin sista fotboll på RIG. Förlusten var inte så jobbig utan det var en bra stämning bland alla. Dags för bilder och kramkalas, vi hade till slut spelat en match med RIG och överträffat många förväntningar.
 

Efter bussfärd och incheckning på flygplatsen var det många slitna elever som satta sig i planet 20:50 för flygturen till Sverige. Väl på Arlanda igen hoppade vi på bussen till Celsiusskolan och avslutade ”matchdagen” 00:20, nästan ett helt dygn senare.

_BN17727
_BN17852
_BN17450
_BN17429
_BN17730
_BN17743
_BN17653
_BN17552

RIG - Amerikansk fotboll

Besöksadress: Björkgatan 8, Uppsala

www.rigfootball.com