RIG lärare i USA

Studiebesök i USA för lärarna.

RIG lärarna Robert Johansson och Andreas Ehrernreich spenderade vecka 45 med att besöka University of Nebraska. Syftet med resan var att studera flertalet saker såsom teknisk planering, träningsupplägg, nutrition och styrketräning. Ett av värdeorden som används på RIG är "KVALITÈ". Verksamheten är lärardriven där lektionerna håller hög nivå. För att bibehålla denna nivå är det viktigt att lärarna utbildas och utmanas. Detta är ett av flera sätt att göra det på.


En skola som University of Nebraska med enorma resurser (svenska mått mätt) har möjligheter som RIG kanske inte har. Dock finns många saker i tankesätt och förhållningssätt som är klart överförbara till verksamheten. Mycket handlar om att se att RIG "redan gör rätt" och förstärka verksamheteten i vissa hänseenden.


Cornhuskers, som är lagets smeknamn leds av huvudtränare Scott Frost som tillträdde sent under december 2017 medan han fortfarande var tränare för University of Central Florida (UCF Knights). Han tog över UCF efter deras 0-12

säsong 2015 och vänder laget till deras 13-0 säsong som de avslutade 2017 med efter vinst mot Auburn i Peach Bowl. Scott Frost spelade QB på först Stanford och sedan Nebraska där han vann det nationella mästerskapet 1997. Det intressanta med Frost är han antingen spelat för eller coachat under några av de mest kända namnen inom amerikansk fotboll. Här är några exempel: Bill Walsh (Stanford - spelare), Tom Osborne (Nebraska - spelare), Bill Parcells och Bill Belichick (New York Jets - spelare), Jon Gruden och Mike Tomlin (Tampa Bay - spelare), Chip Kelly och Mark Helfrich (Oregon - coach).


Under 2018 har Frost återskapat mycket av det som var fotbollslagets framgång på 90-talet (med NC 1994, 1995 och 1997). En total omdisponering av styrke och nutritionsprogrammet är gjord, där anställningen av Zach Duvall (strength & conditining) och Dave Ellis (nutrition) är ett åtagande för att återskapa det beryktade "Husker Power" som tidigare gav skolanen fördel i den knivskarpa konkurrensen. Ett exempel på nysatsning under 2018 är den ökade nutritionskostnaden med 250 000 usd/år enbart för fotbollslaget.


Robert och Andreas fick följa alla delar av "programmet" där sittningar med positionstränare, koordinatorer och huvudtränare Frost gav en bra bild av fotbollsdelen. Stora delar inom fysträningen gicks igenom med Duval och Ellis för att se hur RIG kan utveckla verksamheten inom dessa områden ytterligare.


Själva resan avslutades på bästa sätt genom att se Huskers hemmamatch mot Illinois, såklart utsålt med 90 000 åskådare på plats och den 367:e utsålda matchen i rad (dateras tillbaka till 1962). Tränarna fick vara med nere vid sidlinjen vilket förstärkte intrycket ytterligare. En offensiv dag med nära på 1100 yards i total offense för båda anfallen. Nebraska vann drabbningen säkert med klara 54-35.

RIG - Amerikansk fotboll

Besöksadress: Björkgatan 8, Uppsala

www.rigfootball.com